Már Magyarországnak is van koronavírus elleni gyógyszere

Posted by

Már gőzerővel gyártják Magyarországon a koronavírus elleni egyik leghatékonyabb gyógyszert – erősítette meg a Richter az Index értesüléseit.

A RICHTER ÖT HÓNAP MEGFESZÍTETT MUNKA EREDMÉNYEKÉNT SIKERESEN MEGOLDOTTA A SÚLYOS STÁDIUMBAN LÉVŐ COVID-BETEGEK KEZELÉSÉRE JELENLEG LEGHATÉKONYABBNAK BIZONYULÓ REMDESIVIR HATÓANYAG SZINTÉZISÉT, MELYET SIKERESEN LE IS GYÁRTOTT

– erősítette meg az Index értesüléseit Beke Zsuzsa, a gyógyszergyár kommunikációs és kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatója. Ez a hatóanyag talán a legígéretesebb jelenleg, Donald Trump amerikai elnök is ezt kapta.

A remdesivir hatóanyaggal eddig legyártott gyógyszerek körülbelül 3000 kórházi beteg kezelését teszik lehetővé.

A remdesivir az első olyan szer, amely klinikailag igazoltan gyorsítja a betegek gyógyulását és trendszerűen csökkenti a halálozási rátát

– hangsúlyozta Beke Zsuzsa.

 SZEPTEMBERBEN MÁR MINŐSÉGELLENŐRZÉSI VIZSGÁLATON IS ÁTESETT, ÉS ÍGY FELSZABADÍTOTT, INJEKCIÓ FORMÁBAN KISZERELT HATÓANYAG KÖRÜLBELÜL 260 KORHÁZI BETEG KEZELÉSÉT TESZI LEHETŐVÉ

– ezek már rendelkezésre állnak, beadhatóak a betegeknek. Hozzátette, hogy ezt a mennyiséget folyamatosan tudják növelni, ahogy haladnak a minőségellenőrzéssel. A még hátralévő klinikai vizsgálatok lebonyolítása viszont már nem a Richter feladata – tette hozzá.

A gyógyszergyár a kormánytól kapta megbízást márciusban és a fejlesztést is a kormányzat finanszírozza. A Richter a legyártott gyógyszereket átadja, azok kereskedelmi forgalomba nem kerülnek, így a gyógyszergyárnak ebből árbevétele nem keletkezik – hangsúlyozta az igazgató.

„Büszkék vagyunk arra, hogy mintegy öt hónap megfeszített munka eredményeként sikeresen megoldottuk – a súlyos stádiumban lévő COVID-betegek kezelésére – a jelenleg leghatékonyabbnak bizonyuló remdesivir hatóanyag szintézisét, melyet sikeresen le is gyártottunk” – közölte Beke Zsuzsa.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.