A CycloLab Kft. felveszi a kesztyűt a koronavírus elleni harcban

Posted by

Az új koronavírus (SARS-CoV-2) okozta megbetegedés (COVID-19) mára több, mint 65 országot és területet érint, majd 90000 regisztrált megbetegedéssel és csaknem 3000 halálos áldozattal. A WHO eheti bejelentése szerint bár még korai világjárványról beszélni, de az országoknak fel kell készülniük a fertőzésre. Míg jelenleg a vírus ellen, vagy az az okozta betegség kezelésére nincs hivatalosan elfogadott gyógymód, több, mint 70 hatóanyag vagy hatóanyag kombináció létezik, ami potenciális kezelésként felmerülhet.
Ezen jelöltek közül a legígéretesebbnek a Gilead Sciences nevű amerikai gyógyszergyár hatóanyaga, a remdesivir tűnik (GS-5734, eredetileg Ebola-vírus ellen fejlesztették). Januárban a neves New England Journal of Medicine folyóiratban megjelent tanulmányban mutatták be, hogy ezzel a szerrel kezelték az első amerikai beteget és a felépülés drámaian gyors volt. A Gilead Sciences akkor azt nyilatkozta, hogy nincs arról szóló adatuk, hogy a remdesivir hatékony lenne az új koronavírus ellen, de más koronavírusok esetében már bizonyított. Ez a hatóanyag a világon jelenleg még sehol nem elfogadott, a biztonságosságáról és hatásosságáról nincsenek kiterjedt humán vizsgálatok.
A későbbi hetekben a remdesivir lett az egyik elsődleges kísérleti készítmény a betegek terápiájában, februárban több száz pácienst kezeltek vele főképp Kínában és az USA-ban. A sikerek következtében a Gilead néhány napja bejelentette, hogy két átfogó klinikai vizsgálatot indít a hatóanyag biztonságosságának és hatásosságának igazolására, melyekbe kb. 1000-1000 COVID-19 betegséggel diagnosztizált beteget vonnak be számos kórházban és klinikán. A páciensek kiválasztása március elején veszi kezdetét. Ezeket a klinikai vizsgálatokat az amerikai gyógyszerhatóság (FDA) engedélyezte a remdesivir hatósági beadványának alapos áttekintése után. Az új klinikai vizsgálatok a már jelenleg is folyó kutatásokat egészítik ki (China-Japan Friendship Hospital, Kína; University of Nebraska Medical Center, USA). Az, hogy a remdesivir ilyen gyorsan tudott előrehaladott klinikai fázisba lépni (ez jellemzően évekbe telik) hangsúlyozza, hogy milyen égető szükség van egy megbízható kezelésre, és hogy ezért a gyógyszeripar, a kormányok, a hatóságok, a kórházak és az egészségügyi lánc egyéb szereplői össze tudtak fogni.

Mégis mit tesz a Cyclolab ebben a küzdelemben?
A CycloLab Kft egy budapesti székhelyű kisvállalat, amely a ciklodextrinek területén megszerzett szakértelmével és egy kritikus ciklodextrin segédanyag, a Dexolve (szulfobutiléter-béta-ciklodextrin, SBECD) gyártásával járul hozzá a koronavírus elleni küzdelemhez. A Dexolve a készítménynek az az eleme, ami lehetővé teszi, hogy a remdesivir tehesse a dolgát és működjön. A Dexolve-ot számos piacon lévő gyógyszerhatóanyaggal kombinálják világszerte abból a célból, hogy javítsa azok oldékonyságát illetve stabilitását. A remdesivir, ami egy széles hatásspektrumú és nagyon hatékony antivirális ágens, gyakorlatilag oldhatatlan vízben, és így alkalmatlan arra, hogy belőle injektábilis formulációt készítsenek. Amikor a gyógyszergyárak (a Gilead és számos más cég is világszerte) a megfelelő technológiát és megfelelő ciklodextrint, ez esetben a Dexolve-t kombinálja, a remdesivir vízoldhatóvá válik a terápiás dózisban és kifejtheti vírusellenes hatását.
A váratlan és hirtelen járvány, a betegség gyors terjedése és az esetek számának növekedése hatalmas globális igényt generált a segédanyag iránt. Erre válaszul a CycloLab rendkívüli erőfeszítéseket tett és extra műszakokkal indított gyártási kampányokat, hogy megtegye, ami tőle telik ezekben a borús időkben. Január elejétől tárgyalunk számos gyógyszergyárral, akik mind részesei ennek a világméretű harcnak és közös stratégiát alakítottunk ki, hogy a fejlesztési/klinikai igényeiket a tőlünk telhető legteljesebben kielégítsük. A CycloLab szempontjából ez azt jelenti, hogy erőltetett menetben zajlik a gyártás, 4 hét leforgása alatt annyi terméket gyártottunk, mint máskor 3-4 hónap alatt. Emellett dolgozunk azon, hogy hogyan tudnánk ezen a tovább javítani, ha esetleg még csak a válság kezdetén tartanánk. Meg kell jegyezni, hogy ezek a több tonnás igények „csak” a jelenleg zajló és közeljövőben induló klinikai vizsgálatok ellátására elegendőek. Amennyiben a remdesivirt elfogadják, az igények tovább fognak növekedni. Természetesen a jövőbe nem láthatunk, de készen állunk arra, hogy megtegyük a magunk részét a koronavírus-ellenes globális küzdelemben.

Az ígéretes COVID-19 ellenes hatóanyagok egyik érdekes mellékága, hogy teljesen más jellegű ciklodextrinek önmagukban is hatásos vírusellenes szereknek mutatkoztak számos, a koronavírussal rokon vírus esetén (köztük herpes simplex vírus (HSV), respiratory syncytial vírus (RSV), dengue vírus, és Zika vírus). Természetesen ezek a felfedezések nagyon távol állnak a hatósági elfogadástól és a jelenlegi járványban nem is relevánsak, viszont a CycloLab folytat saját vizsgálatokat és nemzetközi pályázatokat nyújt be a hatásmechanizmus megértésére és a leghatásosabb származékok kifejlesztésére. Ez a tudás mindenképpen hasznunkra fog válni a jövőben, akár a koronavírus elleni jövőbeni küzdelemben is. A felfedezések január végén világszerte jelentek meg a médiában, köztük Magyarországon is: “A koronavírus ellen is bevethető lesz az új csodafegyver“.

Összefoglalva, vagy így vagy úgy, de a ciklodextrinek és így CycloLab kritikus szerepet játszanak és fognak játszani a koronavírusok elleni küzdelemben 2020-ban és az elkövetkező években is.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.